Az elérhetetlen felé

Van valami az ember természetében, mely folyton valamiféle elérhetetlen felé törekszik. Egyfajta hiányállapot ez, egy vágy a teljességre. Valami, ami most nem vagyok, de lehetnék, vagy leszek. A jövőről szól. Az ember törekvése a kiteljesedésre, mely ezernyi színárnyalatban megjelenhet. Ez a vágy hajtotta Jácintot is a tudás megszerzésére, mely gondolta, elolthatja szomját, melyet, ha elsajátít, megszerez, övé lehet a teljesség, amit minden ember megtapasztalni kíván. Az erdőben barangolt, mikor egy kis tisztáshoz érkezett. A nap melegen sütött, az ég gyönyörűen kék volt, és az egész rét az emberi szem számára hihetetlen színáradatban pompázott. A virágok mellett sétált gondolataiba merülve, de kérdéseire nem talált választ. Egy pillanatra megállt, és a virágokat kezdte szemlélni. Jácintok voltak. Gyönyörű szép, kék jácintok. A látvány örömmel töltötte el.

20100626165639_jacint_lila_pink
– Ha én olyan virág lehetnék, mint amilyenek ti vagytok – mondta – talán nem is lenne semmi vágyam – Megérintette a kis virágokat, és finom, friss illatukat is magába szívta – A nevem ugyan a ti nevetek, de engem mégis hiány gyötör. Mintha belőlem elveszett volna valami, ami bennetek meg van. – úgy beszélt, mintha választ várna a virágoktól, de azok csak makacsul álltak egy helyben és semmi jelét nem adták, hogy közölni szeretnének valamit. – Talán az ember túl sokat beszél – folytatta, aztán hirtelen egy kéz érintését érezte a vállán.
– Amíg a teljességre vágysz, addig nem lehetsz teljes! – mondta egy hang.
Nem nézett hátra, de érezte, hogy a kéz nyugtatóan megpihen a vállán.
– Hát akkor mit kellene tennem? Mit akarsz, mit tegyek?
A kérdésekkel egyidejűleg eltűnt az érintés, de mire megfordult, már a titokzatos személy is eltűnt. – Ki lehetett ez? – kérdezte magától, aztán gondolkodni kezdett a hallottakon.
„Az ember boldog akar lenni, mert nem boldog. Az ember gazdag akar lenni, mert nem gazdag. Az ember jó akar lenni, mert nem jó. Az ember tudásra szomjazik, mert keveset tud. Az ember hinni akar, mert hitetlen. Az ember egészséges akar lenni, mert beteg. – Hirtelen a földre rogyott – Én nyomorult! – folytatta kétségbeesetten – Boldog, gazdag, jó, bölcs, egészséges és alázatos hívő akarok lenni, mikor boldogtalan, szegény, rossz, tudatlan, hitetlen és beteg ember vagyok. – sírva fakadt. Néhány perc eltelt, aztán lassan feltápászkodott és újra a virágokat kezdte szemlélni. Ugyanúgy álltak, és ugyanolyan büszkeséggel figyelték Jácintot, de olyan érzése volt, mintha most szólnának hozzá.
„Ó, Jácint. Virág vagy te? Folyton beszélsz és tanítasz. Letépsz és ültetsz. Szerzel és elveszítesz. Birtokolsz, aztán elengedsz. Hiszel és hitetlenkedsz. Jót akarsz és rosszat teszel. Rosszat akarsz és jót teszel. Teljességre vágyódsz, mert azt gondolod nem vagy teljes. Tudni akarsz, hogy taníts, de úgy tanítasz, hogy nem tudsz. Mikor leszel virág Jácint? Mikor leszel valódi virág?” – A hangok ugyan belülről jöttek, mégis a virágoknak tulajdonította őket. Könnycseppek gördültek le az arcán.
– Milyen igazuk van – mondta elérzékenyülve – Mit akar a virág? Mit akarhat egy virág? – rövid szünetet tartott – A virág nem akar a Mennybe jutni, mégis mennyei, nem akar jót tenni, mégis jót tesz, nem akar friss lenni, mégis friss, nem akar szép lenni, mégis szép, nem akar felnőni, mégis nő, nem akar tanítani, mégis tanít, nem akar beszélni, mégis beszédes. A virág nem ítél, nem ellenkezik, nem uralkodik, és nem tanít ezek ellenkezőjére sem. Az ember ítél, ellenkezik, uralkodik, aztán azt tanítja, hogy „ne ítélj! Ne ellenkezz! Ne uralkodj!”. Az ember nem virág, de talán az lehet egyszer. – Aztán hangosan nevetni kezdett. – Már megint kezded? – kérdezte magától tréfálkozva – Miért élünk mi folyton a jövőben? Miért törekszünk folyton az elérhetetlen felé? – aztán újra elkomolyodott – De, ha csak egy percre is virág lehetnék, többé már nem akarnék virág sem lenni…

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s