A tűzről

Miután Prométheusz ellopta a tüzet az istenektől, Zeusz hatalmas haragra gerjedt, és megfogadta, hogy bosszút áll mind az emberiségen, mind a hűtlen titánon. Prométheusz testvérével, Epimétheusszal együtt kapta azt a feladatot, hogy teremtsenek embert és állatot, de testvére annyit foglalkozott az állatokkal, hogy mire az ember megformálására került a sor, már az összes jó tulajdonságot felhasználták. Prométheusznak megesett a szíve az embereken, nem találta ugyanis helyénvalónak, hogy az állat magasabbrendű legyen, így cselvetéssel ellopta a tüzet az Olümposzról. A tűz által az ember öntudatra ébredt, megtudta figyelni az évszakokat, a természet rendjét, a csillagokat, a növényeket, megismerte a költészetet, szerszámokat készített, mely megkönnyítette mindennapjait. Zeusz azonban nem hagyta annyiban a dolgot. A többi isten segítségét kérte, hogy teremtsenek egy lényt, aki által bosszút állhat az emberiségen. Héphaisztosz formálta a lény testét, Aphrodité adott neki gyönyörű küllemet, Apollón zenei tehetséget és a gyógyítás mesterségét, Hermész pedig egy szelencét ajándékozott neki, habár megjegyezte, hogy semmiképp ne nyissa azt fel. Pandorának nevezték el, jelentése: „csupa ajándék”, ő volt az első nő a Földön.   Epimétheusz azonnal bele is szeretett gyönyörűségébe és jó tulajdonságaiba. Azon a napon egymás mellett feküdtek egy fa árnyékában. Pandora a szelencét nézegette, közben meg a férfi testén pihentek kezei.

– Vajon mi lehet benne? – kérdezte Epimétheuszt.

Őt nem érdekelte különösebben.

– Tudod, mielőtt ideérkeztél – kezdte –, Prométheusz azt mondta nekem, hogy ne fogadjak el ajándékot az istenektől.

Pandora kezével könnyeden végigsimította a férfi testét, de nem szólt egy szót sem. Epimétheusz rövid szünetet tartott.

– A minap viszont Hermész azt mondta, hogy te Zeusz ajándéka vagy.

Még mindig nem szólt a nő, csak nézett a távolba.

– De azt hiszem – folytatta a férfi – felesleges volt a félelem, mert ahogy itt mellettem fekszel minden olyan csodálatos. Gyönyörű vagy és mióta velem élsz, azóta tudom, hogy eddig nem volt tökéletes az ember élete.

Pandora megint a szelencét kezdte nézni.

– Vajon mi lehet benne? – kérdezte újra.

– Miért olyan fontos a szelence? Hiszen minden olyan szép.

A nő azonban nem tudta levenni a szemét róla.

– Ajándékba kaptam, és úgy szokás, hogy az ajándékot felnyitják! – mondta határozottan.

– Semmiben nincs hiányunk Pandora! Hagyd a szelencét!

Aznap este Pandora mégis kimerészkedett a lakhelyről és felkereste a szelencét, míg Epimétheusz aludt. Végigsimította fedelét majd gondolkodóba esett.

„Mi van, ha valami szörnyű dolog van benne? Ha valami átok száll reánk emiatt? Talán nem kellene megnéznem… – mély dilemmába esett – aztán hirtelen erős vágy kerítette hatalmába. Kezei remegni kezdtek, egész teste görcsbe rándult. – Ó, Zeusz, te mindenek ereje, miért gyötörsz a kíváncsisággal? – Olyan erővel nehezedett rá az érzés, hogy nem bírt ellenállni, felnyitotta a szelencét. Ahogy fedelét felemelte, látta, hogy Epimétheusz érkezik szaladva.

– Pandora! Azt álmodtam, hogy felnyitottad a szelencét! – üvöltötte a távolból.

Ő visszanézett rá és szemeiben tűz égett. Csak mikor odaért, akkor válaszolt neki.

– Nem csak álmodtad Epimétheusz! Felnyitottam a szelencét.

– De hisz te meztelen vagy! – akadtak el a férfi szavai, és közben érezte, hogy a tűz elönti testét.

– Jöjj ide, kérlek! – szólt a nő – Arra kérlek, hogy fektess a sárba, és mosd meg vele a testem! Zeusz ugyanis átkot küldött az emberiségnek, és az átok a szelencében volt. – úgy beszélt, mint akit valamilyen felsőbb hatalom irányít. – Mosd tisztára a sárral a testem, és közben ölelj erősen!

Erika

A férfi érezte, hogy a tűz, ami korábban a szíve körül forrt, ránehezedett ágyékára. Olyan erő lett úrrá rajta, melyet nem tudott már irányítani. Kéjvágy volt ez, mérhetetlen szenvedély, a tűz, ami a szellemből az anyagot formálja, mely a kiteljesedés magvát hordozza magában. De ez a tűz már nem az övé volt, hanem Pandora rendelkezett felette. Ő volt a tűz őrzője. Ő volt a szenvedély tárgya, az elérhetetlen, aki felmerte nyitni a szelencét, annak ellenére, hogy megtiltották neki. Epimétheusz odaszaladt a nőhöz és átölelte meztelen testét. Érezte, hogy Pandorában is forr a tűz.

– Csókolj meg! Ölelj! És váljunk eggyé! – mondta a férfinak, és ő is átadta magát a szenvedélynek. Testük összefonódott…

Abban a pillanatban megjelent Zeusz a felhők fölött. Ők ugyan nem figyeltek rá a szenvedély bódultságában, de hallották szavait.

„Lám-lám! – kezdte – A tűz, amit kaptatok mostantól átkotok is lesz, nem csak javatok. Mert ahol a nő tüze kezdődik, ott ér véget a férfié, így soha nem lehetnek teljesen eggyé, csak addig a pillanatig, amíg mindketten egymást akarják. És mikor a férfit már elhagyja a tűz, a nő akkor szeretné azt lángra gyújtani. Ezentúl a férfi tüzét az ágyékába helyezem, a nő tüzét meg a szívébe, így örökké egymást fogják keresni, de örökké elégedetlenkedni is fognak, mert nem tudnak beteljesedni egymás által. A tűz ugyanis mostantól az idő birtokában lesz, és akiben lángra kap, arra ránehezedik az idő súlya. A férfiban hiányt formál, a nőben meg kíváncsiságot, és csak akkor válhatnak eggyé a szerelemben, ha a férfi fel tudja kelteni a nő kíváncsiságát, a nő meg átadja magát neki. Ha bármelyikük tüze is hiányzik az együttlétből, átkozottak lesznek, és csak saját magukat kötik rabláncra nyomorult tetteikkel. Az idő lesz a tanú rá, mert én már nem térek vissza. Amit elloptak az istenektől, most önként is átadom: áldás és átok formájában… A tűz, ami eddig az isteneké volt, már az embereké is, de – midőn én már nem leszek itt – csak rajtuk múlik, hogy mire használják…

(A kép Nagy Erika festménye)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s