Lélektől-lélekig (tanmese)

Az egyik tanítványnak a fülébe jutott, hogy mesterük többféleképpen szól, sokszor azt a látszatot keltve, hogy önmagával is ellentmondásban van, így elhatározta, hogy – hosszas utánajárás után – összehívja a tanítványokat és leleplezi hazugságait. Mikor már mindenki összegyűlt a teremben, ő kezdte a beszédet.

– Mester! Azért hívtam össze követőidet, hogy kivizsgáljak egy ügyet, melyet veled kapcsolatban hallottam. Egyes tanítványok ugyanis azt mondják, hogy szavaid nincsenek összhangban, mert mikor összegyűlünk mondasz egyfélét, aztán mikor egyesével találkozunk veled, megint mást mondasz. Így történt, hogy mikor egy nővel találkoztál a szerelem szépségeiről beszéltél neki, mikor meg egy régi tanítványoddal, azt mondtad neki, a lemondásban rejlik a legnagyobb erő. Megint másnak azt mondtad, hogy tegyen, amit akar, egy negyediknek meg, hogy fontosak a szabályok, és követnünk kell őket. Mi tehát a tanításod, mert nekünk összemosódnak a dolgok és már nem tudjuk mit higgyünk, ha egyáltalán hihetünk neked ezután.

Ő rezzenéstelen arccal figyelt, majd halkan megszólalt.

– Ha értenétek a tanításomat, tudnátok, hogy nem fontos, amit mondok.

A kivizsgáló hangosan felnyögött.

– Akkor miért kéne követnünk téged? Nem tanítasz semmit, és mikor tanítasz, akkor is saját szavaiddal kerülsz ellentétbe. De talán jobb is, ha tisztázzuk ezt, mert eddig úgy tűnt, hogy határozottan kiállsz tanításod mellett, de mikor egy nővel maradsz kettesben, már nem olyan fontosak az elveid. Honnan tudhatnánk, hogy nem csak beszélsz, és a háttérben egész máshogy viselkedsz, mint amit mondasz?

– Kedvesem, mindenki, aki valaha felismerte önmagát, egyben el is vesztette lényét. Egy olyan tükörré vált, melyben az emberek észrevehetik magukat, mely által elindulhatnak az úton. Csodálkoztok, hogy egyik nap így beszélek, másik nap meg úgy, hogy neked mást mondok, mint egy másik embernek, hogy az idősebbekkel a filozófiáról beszélek, a fiatalabbakkal meg a szerelemről, hogy az erényeseket lemondásra buzdítom, a részegekkel meg együtt iszom. Hogy megértsd mi van emögött, először azt kell megértened, hogy a szeretet, amit tanítok lélektől-lélekig hatol, mert nincs olyan szeretet, ami a felületen maradna és ott váltana ki hatást. Ha azt szeretném, hogy halld a szívem dobogását, először el kell távolítanom azokat a tényezőket, melyek a te szíved és az én szívem között állnak. Ha te nem vagy képes erre, én fogok lemenni a mélyre, hogy utánad eredjek. Aki ugyanis ítélkezik, gyűlölködik, elutasít, fél, az csak eltakarja a szívét mások elől, nem enged oda senkit, csak azokat, akiket kiválaszt magának. És aki azért ítél meg valakit, mert látja, hogy a legmagasabb úton akar járni, az nem is fogja megérteni annak tanításait. A tükör a tanításom, és a szeretet a módszerem, semmi mást nem kell tudnod rólam. Nem tanítok nektek erkölcsöt, sem szabályokat, sem eszméket. Ha ezekről szólok, azért teszem, hogy felismerd, hogy hol van eltorlaszolva a te szíved és az én szívem között az út. Ezért van, hogy egyszer azt mondom, légy erkölcsös és tiszta jellem, máskor meg azt, hogy dobd magad a fertőbe és tapasztalj meg mindent. Ha két út különbözőképpen van eltorlaszova, más módszerrel kell az utakat is megtisztítani. Van, akinek elég néhány szó, van akinek mélyebb tapasztalásokra van szüksége, hogy belásson valamit. Ha velem tartasz, én megmutatom a ragaszkodásodat és megmutatom a közönyödet is, úgy teszem ezt, hogy én fogok ragaszkodni és én leszek közönyös, én leszek részeg és én viszlek erkölcstelenségbe, én szólok majd hozzád, máskor meg én figyellek szótlanul és utasítom vissza az ajánlataidat. Leviszlek a mélybe, de ha velem jössz, megmutatom a kiutat is. Ha két szív együtt indul el, az csak úgy lehetséges, ha bizalommal egymásba kapaszkodnak, másként nem lehet. Nem kérem, hogy jöjj velem, sem azt, hogy bármit is elhiggy abból, amit mondok. Bennem azt látod, aki te vagy, de emiatt miért kéne ítélkeznem feletted? Ha megnyitod a szíved, én nem utasítalak el. Veled maradok mindvégig, mert fontos vagy számomra.

4b4965_1beccf8d44db45c1902dfe8fe7995b25

– De hát, hogy lennék fontos számodra, mikor nem is ismersz? – jött a kérdés.

A mester elmosolyodott.

– Én talán nem ismerlek, de te ismered-e önmagad? Ha azt gondolod, hogy te a félelmek, a ragaszkodások, a szenvedélyek, az eszmék, az emóciók kötege vagy, azt kell mondjam, hogy az úttorlaszokkal azonosítod magad. Ezek csupán eszközök ahhoz, hogy visszatalálj önmagadhoz. Ha viszont ezekkel azonosulsz, én hogyan tudnék segíteni rajtad? Bármi, amit tenni fogok, támadásnak veszed majd, mert azt gondolod meg akarom semmisíteni egész jellemedet, pedig csak az úttorlaszokat akarom eltávolítani. Ezért mondom, ne azonosítsd magad a torlaszokkal, így nem is fogsz ellenségként tekinteni rám, és ha nem vagyunk ellenségek, akkor együtt tudunk dolgozni az út tisztaságán is.

– Úgy beszélsz, mintha neked nem lennének gyengeségeid! Mint a tökéletes ember, aki segíteni akar, mert neki nem jutott az emberi gyarlóságokból! – fakadt ki a vizsgáló.

– Ha a hibáimra vagy kíváncsi, megmutatom, ha az erényeimre vagy kíváncsi azt is eléd tárom. Nincs mit takargatnom, én az leszek, amit látni akarsz bennem. Ha meg akarod látni a félelmeimet, a gyávaságomat, a bizonytalanságomat, átadom neked. Tükör vagyok ugyanis, semmi más. Én viszont azt szeretném, hogy a ragyogást lásd bennem, mert az azt jelenti, hogy te is hazatértél… – ezzel zárta a mester a mondandóját, hosszú köpenyét gyengéden megemelte és kivonult a szobából.

Az emberek értetlenül néztek körbe, majd ők is szép lassan elvonultak.

A kivizsgáló aznap este nem tudott aludni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s